«І це ще далеко не межа, — резюмує фермер Юрій Мельничук, який привіз на Закарпаття картоплю, капусту, моркву та червоний буряк аж із Луцького району Волинської області. — Ви спробуйте належно зберегти вирощену продукцію. Звісно, що без спеціальних складів тут не обійтись. Їх будівництво коштувало мені шалених грошей, тому нині не можу продавати дешево овочі. Крім того, додайте витрати на доставку продукції на Закарпаття. Все це закладаю в ціну, тож і маємо те, що маємо». Інший фермер Іван Манько із Львівщини стверджує, що й нинішні ціни ледве покривають витрати на вирощування овочів. Не можуть вони коштувати дешевше, пояснив, у той час, коли ціна мінеральних добрив, засобів захисту рослин та запасних частин до автотракторної техніки різко йде вгору.
Солідарна з волинським та львівським фермерами і Марія Колесник, голова аналітичного департаменту консалтингової групи «ААА». Аналізуючи значне здорожчання основних інгредієнтів борщу, вона зауважила, що основна причина – логістика та зберігання овочів. Великі морози, які спостерігалися наприкінці січня – початку лютого, не дозволяли селянам постачати в достатній кількості свою продукцію на ринки. Пропозиція таким чином була невеликою, отож і вартість овочів зростала. Інша причина – є якість. Хоча минулорічної осені бульби зібрали вдосталь, та вона дрібнувата, а добра дещиця її заражена фітофторою. Відомо, що така картопля довго зберігатися не буде. Тому вона вже непридатна для вивозу на базар і годиться винятково для згодовування худобі. Ну а тої, що добре збереглася й має товарний вигляд, не так вже й багато. Звісно, що в такому разі вона не може коштувати дешево.
Якось ще давніше я зауважив у супермаркеті, що там овочі були на порядок дешевші, ніж на ринку. Ну, думаю, подамся туди. Там уже точно вартість складників борщу буде нижчою. Та де там! Цього разу взагалі був шокований цінами. Якщо, скажімо, на мукачівському кооперативному ринку цибулю можна придбати за 7 гривень, то тут на 2 гривні дорожче. Більше коштують й інші овочі – морква (7), картопля (8), буряк (7) і навіть капуста (6). Хоча останньої повно всюди, і вона поки що є найдешевшою – по 4–5 гривень за кілограм. Характерно, що такі самі високі ціни на овочі спостерігаються зараз і в інших магазинах міста.
«Для нас, пенсіонерів, ця наша національна страва тепер стала недосяжною, — скаржиться 68-річна Марія Королович. — Ну подумайте тільки, за кілограм картоплі треба заплатити понад 7 гривень! Та відколи після Нового року овочі різко піднялися в ціні, я їх не купую взагалі. Тепер доводиться налягати на крупи та макарони. Мій чоловік каже, що вже краще купувати заморожені «ніжки Буша» й готувати їх з гречкою чи рисом, ніж платити таку високу ціну за картоплю. І, знаєте, він правий». Таку саму думку мають більшість людей, з ким довелося спілкуватися. «Мої діти дуже полюбляють картоплю-фрі, — каже багатодітна мати Ганна Довка, — та тепер про цю їхню улюблену страву довелося забути. На нашому столі зараз постійно каші та борошняні вироби. Хвалити Бога, хоч вони ще не здорожчали».
А тим часом, за прогнозами тієї ж таки Марії Колесник, хоча морози й минули, зниження вартості овочів не передбачається. Ціна їх, вірогідно, залишиться на сьогоднішньому рівні, а може бути й таке, що збільшиться. Це пов’язано із закінченням сезону. Саме через те, що незабаром весна і перехідні залишки овочів є невеликими, обвалу цін очікувати не слід. Отож аж до нового врожаю борщ, зварений вдома, коштуватиме, як у ресторані...
Віктор Іванець