Енергія паростків
Вона стала вегетаріанкою близько семи років тому і запевняє: ще не пошкодувала про свідоме обмеження раціону. «Коли я тільки починала, знайомі казали: «Ти ж скоро помреш! Як можна жити без м’яса?» – були у них такі стереотипи. Та у мене навпаки поправилося здоров’я – минули колись доволі серйозні проблеми з нирками. Навіть лікарі дивувалися.
А тут ми вчимося, обмінюємося досвідом. Робимо цікаві, але переважно нескладні рецепти – те, що можна готувати вдома щодня. Доводимо, що вегетаріанство – це просто, здорово, смачно і навіть різноманітно. Сьогодні готуватимемо горохові котлети, салат із буряка з горіхами і чорносливом та… майонез, аби його заправити. Так, майонез без яєць! Минулого разу був дуже смачний овочевий салат із проростками».
Пророслі насінини – традиційний елемент раціону вегетаріанців. Тим паче в пору, коли свіжої органічної зелені бракує. Кажуть, пророщувати можна майже будь-що, але варто знати деталі, до прикладу, бути обережними з бобовими. «Тут у мене проростає маш (такий маленький горошок) і соняшник – це дуже смачно і, звісно, мега-корисно. Можна і гірчицю, і сочевицю зелену, і нут, і шамбалу – є така спеція. А пшеницю можна пророщувати і в ґрунті, до кількасантиметрових пагонів, зрізати їх і робити такий сік у міні-порціях, він дуже корисний. Салати з проростків таку енергію дають – диво!» – каже Марічка.
Хоч чізкейк, хоч майонез, хоч суші
Показує, як готувати котлети: горохові пластівці заливає окропом, дає постояти хвилин 10, додає підсмаженої моркви, потім формує котлетки, обвалює у житньому борошні і смажить. Секрет смаку – у спеціях. Марічка радить додавати у страви з бобових спецію асафетиду – аби краще перетравлювалися і білок ліпше засвоювався. Загалом же на цій кухні прянощі в пошані – карі для рису і овочів, також кумин, коріандр, різноманітний перець, куркума, імбир, шамбала тощо.
Тут готували, зокрема, суп із машу і гарбузовий, величезне різноманіття салатів, гарячі страви з рису басматі, овочів зі спеціями, звісно, рататуй та солодощі – фініковий кекс, мигдалевий десерт та халаву (страва з манки з горішками), чізкейк із власноруч зробленого вершкового сиру та навіть вегетаріанські суші і «рибу» (маринований сир тофу, обсмажений загорнутим у норі).
«Узагалі не бачу ніяких проблем. Ніколи навіть не задумувалася, що без невегетаріанських продуктів щось не вдасться на кухні, – каже Катя, подруга Марічки і постійний «курсант» Вегетаріанської кухні. Роблю і деруни, і млинці без яєць, і бісквіт для мого улюбленого торту «Зебра» просто чудовий!»
І от справа дійшла до майонезу. Усе дуже просто – двісті грамів олії (цього разу з лляного насіння), сто грамів молока, дві з лишком столові ложки лимонного соку (чим кислоти більше, тим соус густіший) і, звісно, спеції – гірчиця, куркума і чорна сіль. Кількадесят секунд блендером – і густий пікантний майонез (без яєць!) готовий.
«Я вживаю все, крім м’яса, риби і яєць. Інколи їм молочне. Це дуже просто і дуже здорово. І дуже легко, не відчуваю жодних обмежень і нічого мені не бракує», – запевняє Марічка і розповідає ще: мовляв, сюди, на Вегетаріанську кухню, приходять як ті, хто давно не вживає м’яса, так і ті, хто почав і цікавиться, що ж можна готувати, а також люди, які задумуються, чи стати вегетаріанцями. «Я нікого ні до чого не підштовхую. Просто розповідаю, якщо цікаво. Людина має свідомо вирішити сама».
На цій кухні переконані: вегетаріанство очищає людину і на тонкому, і на грубому рівнях, загострює відчуття, відкриває енергетику. «Впливає і на розум – він стає спокійнішим, більш врівноваженим, його легше контролювати», – продовжує дівчина. На Вегетаріанській кухні наголошують: усе треба готувати з гарними емоціями та любов’ю, адже їжа живить і тонкі матерії.
Кажуть, життя без м’яса існує
Чи не найчастіше вегетаріанців запитують про те, як запобігти нестачі білку в раціоні. «Білку чимало в бобових. Дуже багато в горіхах. І рослини є першоджерелом білку. Ці білки не є чимось, що отримано з природи (з тих же рослин) і пройшло переробку – як у тварин (м’ясо є вторинним білком). Рослинний білок є первинним, нетоксичним, легко засвоюється, та й загалом він кардинально інший, ніж у м’ясі. Це навіть якщо не говорити про те, що сьогодні і м’ясо – це не м’ясо, а невідомо що… Я знаю, що людина не пристосована до того, аби перетравлювати м’ясо. Бути вегетаріанцем – це природно і розумно», – запевняє Марічка, перемішуючи масу для горохових котлет. А тему незамінних амінокислот, які, мовляв, потрібні для існування людини, а не продукуються в організмі, тому їх треба отримувати з тваринної їжі, вона вважає не більше ніж міфом. Як доказ наводить: чимало людей дотримуються вегетаріанства змалечку, є здоровими і мають здорових дітей, також від народження вегетаріанців.
Звісно, раціон – це особистий вибір. Та варто зауважити: останнім часом в Україні загалом і в Ужгороді зокрема вегетаріанський рух став активнішим. Уже діють дві крамниці для нем’ясоїдів, і навіть у закладах харчування почали з’являтися меню для тих, хто надає перевагу «зеленій» їжі, а офіціанти не завжди впадають у ступор, коли клієнти кажуть: «Я вегетаріанець, запропонуйте мені щось».
Схоже, і на наших теренах суспільство потроху звикає, що життя без м’яса існує. Водночас, за даними видання GEO, експерти Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН прогнозують більш ніж 50%-е зростання споживання м’яса до 2020 року в порівнянні з 2010-м, зокрема, через «апетити» у Китаї та Індії. Екологи вже б’ють на сполох: для вирощування м’ясної живності витрачається неймовірна кількість природних ресурсів, як-от води, і вплив тваринництва на екосистему може бути надто обтяжливим для планети.
Алла Хаятова
Тетяна 2016-06-21 / 12:25:47
Цілком згодна, вегетаріанство це шлях і гарантія до здорового життя.Я впевнилась в цьому у власному досвіді 20-річного стажу вегетаріанки.