В останню суботу січня на закарпатській Берегівщині вчать готувати свинину

Кожному городу, казав наш філософ Григорій Сковорода, свій нрав і права. І це місцеві жителі визначають, які кому гастрономічні фестивалі проводити. Особливо багато їх на Закарпатті. Цього року в Мукачевому місцеві мешканці та туристи вже шістнадцятий раз збиралися на «Червлене вино». Охочі посмакувати виноградним хмільним напоєм уже зараз планують участь 4—6 березня в 11–му традиційному Міжнародному фестивалі вин у Берегові, де хочуть урочисто відкрити музей виноградарства та виноробства. Але не винами єдиними живуть закарпатці. 29 січня в селі Геча Берегівського району, що за шiсть кілометрів від райцентру, вже вп’яте відбудеться конкурс... різників.

В останню суботу січня на закарпатській Берегівщині вчать готувати свинину

Звичайно, забій поросят — лише привід зібратися і запросити гостей. Головна частина і цього фестивалю — кулінарно–гастрономічна: приготування шкварок, різних ковбас, квашеної капусти із м'ясом, зельцю, холодцю і копченостей. "Коли ріжемо свиню, можна приготувати щонайменше 13 різних страв", — каже "УМ" голова Берегівської районної спілки сільського туризму і добра господиня Шарлотта Чізмар, авторка видання "Рецепти. Традиційна закарпатська угорська кухня". Так–так, угорська, бо історично на Берегівщині проживає 75 відсотків угорців, а в Гечі мешкає переважно угорська громада. І день різання свині там називають дісновагаш, а різників — биллери або гентеші.

Cтрава, яку гечинці готують у дісновагаш, щоб пригостити різника та всіх, хто йому допомагає, — тушковане м'ясо з квашеною капустою з картопляним пюре або торошкапосто. Шматки свіжини кладуть у товстостінний посуд, підсмажують у власному соку, постійно помішуючи, потім додають трохи води, солять. Водночас в іншій посудині на смальці тушкують промиту і добре відтиснену квашену капусту з бочки. Коли м'ясо майже готове, обидва складники з'єднують, трохи тушкують, а насамкінець підсмажують, щоб позбутися зайвої рідини. На гарнір готують рожеве картопляне пюре, приправлене молоком і сметаною. А фарбує пюре паприка.

Для господинь з усіх куточків України, які готують домашні ковбаси, Шарлотта Чізмер розповідає, як на Берегівщині роблять "гурки" по–угорськи. Ретельно прочищені кишки кладуть у теплу підсолену воду, яку, коли вона холоне, міняють знову на теплу. Коли вже, надувши кишки, перевірили, чи вони цілі, обов'язково кладуть їх у воду з кружальцями цибулі (близько 1 кг) — щоб дезинфікувалися до вечора. Щоб зготувати білу гурку, відварюють тельбухи (4,5 кг), з яких не обчищають жир, і перемелюють на м'ясорубку. У спеціальні дерев'яні ночви висипають запарений рис (2—3 кг), 1—1,5 кг перемеленої цибулі та тельбухи, додають сіль, чорний мелений перець і багато майорану — все акуратно перемішують. Начинивши кишки і проколовши готові ковбаси у кількох місцях голкою (щоб не полопались) — варять до готовності у воді, в якій варилися тельбухи. Щоб мати кров'яну гурку, до фаршу для білої гурки підмішують кров і приправляють не майораном, а перемеленим сушеним насінням кропу (2—3 столові ложки).

Так звана мадярська ковбаса — тривалого зберігання — лежить аж до Великодня. Для цього її спочатку вивішують на кілька днів на холод — "щоб промерзла", а потім коптять у домашній коптильні, яку наповнюють трiсками з фруктових дерев (черешні, вишні). Далі — ставлять у кладовку з віконцем, щоб постійно добре провітрювалася. Склад мадярської ковбаси: перемелене м'ясо (10—15 кг) приправляють перемеленим часником (300 г), червоним солодким (150 г) та чорним перцем (за смаком). Частину наповнених таким фаршем кишок просто смажать на сковорідці з двох боків, щоб їсти "газі колбас" відразу.

Дуже цікава угорська випічка тепертеш почачо — тісто зі шкварками. Для приготування страви потрібно близько 500 г борошна, 20 г дріжджів, 100—150 г сметани, 100 г білого сухого вина, 2 жовтки, 1 столова ложка солі, 300 г шкварок, 50 г жиру. Дріжджі розчиняємо у підігрітій сметані й виливаємо суміш у борошно, додаємо жовтки, вино і вимішуємо тісто середньої твердості. Залишаємо його відпочивати на дерев'яній дошці 10—15 хвилин. За цей час перемелюємо на м'ясорубку шкварки, змішуємо з жиром і ділимо масу на три рівні частини. Розкачуємо тісто завтовшки 2 см, рівно викладаємо одну частину шкварок і загортаємо з усіх боків та залишаємо у спокої на 15—20 хвилин, щоб тісто ввібрало начинку. Цю процедуру повторюємо ще двічі (тісто постійно треба загортати в одному напрямку). За третім разом тісто залишаємо відпочивати години на півтори, потім розкачуємо, вирізаємо склянкою кружечки, робимо зверху ножем "сіточку" і ставимо випікати на півгодини.

Усі страви зі свіжої свинини добре смакують із сухими домашніми винами, каже Шарлотта Чізмар. Хоча на Берегівщині українські угорці пригощають і сливовицею — домашньою самогонкою.

Валентина Неліна, Україна Молода

26 січня 2011р.

Теги: гентеш, різник, свинина, Геча

НОВИНИ: Соціо

03:05
З початку року мукачівський замок "Паланок" відвідали майже 22 тисячі туристів
19:51
/ 1
Львівський експрокурор Ільницький, що влаштував гучне весілля і переховувався у тещі на горищі, прилаштувався у ТЦК на Закарпатті
18:18
На війні з росією поліг Андрій Слищенко з Горбка Мукачівської громади Фото новина
11:37
/ 2
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Мирославом Лукачем Фото новина
03:31
/ 5
Автодорогу для "Вітропарків" у пралісах "Ужлісу" будуватиме компанія, пов’язана із родиною мера Ужгорода Андріїва Фото новина
00:04
/ 5
На Закарпатті запрацює ще один військово-спортивний ліцей, на базі Великоберезнянської школи-інтернату
18:17
/ 7
Головний рятувальник Закарпаття Роман Гудак пішов на пенсію
03:10
/ 6
Мінкульт стверджує, що не змінив позицію щодо відмови в погодженні скандальної 13-поверхівки в Ужгороді
01:42
/ 5
В Ужгороді біля Боздоського парку зведуть три житлові комплекси для 2500 мешканців і підземним паркінгом на 400 авто
19:33
/ 1
Між Ужгородом і Чопом вже укладено майже 8 км вузької європейської колії Фото новина
17:43
/ 3
На кордоні з угорщиною відкрили новий міжнародний перехід – пункт пропуску "Велика Паладь – Нодьгодош" Фото новина
16:27
Краматорців збурила 52-мільйонна "схема" з відкриттям краматорського ліцею в закарпатському Перечині
11:30
На війні з росією поліг Володимир Мошкола з Виноградова
11:06
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Віктором Сабіровим Фото новина
10:55
На Донеччині поліг Іван Стан з Топчина на Тячівщині Фото новина
21:14
Ужгородці петицією закликають владу створити парк "Чорні озера"
19:02
/ 3
Мінкульт раптом перестав бачити порушення вимог законодавства при спорудженні 13-поверхівки у центрі Ужгорода
00:52
ВІДЕОФАКТ. У горах на Рахівщині прикордонники зустріли двох ведмежат
12:59
/ 2
У Колочаві на Хустщині попрощаються з померлим захисником Василем Крільо Фото новина
12:55
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Русланом Тороповим Фото новина
02:33
/ 13
"Апостол Закарпаття" без однієї легені
01:50
На Закарпатті будівельники зводять останню секцію мосту через Тису між Україною та Румунією Фото новина
01:11
В Ужгороді патрульні знайшли паспорт словака, через втрату якого той не міг повернутися додому Фото новина
01:03
Сільрада Кам'янського на Берегівщині суттєво переплатить за реконструкцію будинку культури - ЗМІ
11:11
/ 2
У Мукачеві в суботу попрощаються з полеглим на війні з росією Олексієм Суворовим Фото новина
» Всі новини