Імре-бачі — найстарший офіціант Ужгорода

Це нині професія офіціанта, зважаючи на ту кількість кав’ярень, барів та ресторанів, яка відкрилася останніми роками, дуже поширена. У радянські ж часи, коли починав працювати герой нашого матеріалу, цих закладів було куди менше, а отже, й «трудівників таці й келиха» було не так багато. Тож, ясна річ, на ті часи це було вельми престижне заняття.

Імре-бачі — найстарший офіціант УжгородаЕмерик Галас, добре відомий відвідувачам бару в готелі «Закарпаття» як Імре-бачі, працює офіціантом ще з 1964 року. Тоді він із другом-сусідом прийшов до ужгородського ресторану «Київ» проситися на роботу. Товариша, який був значно кремезнішої статури таки взяли... вантажником, а Імре, якому якраз виповнилося 17 років, довелося повертатися додому ні з чим. Однак через деякий час той же друг запросив Імре зіграти у футбол за той-таки ресторан «Київ», проти іншого – «Верховина». Наш герой, управний футболіст, вийшов на поле, вколотив два голи, що й стало його перепусткою в «ресторанний бізнес». Тодішній директор «Києва» Олександр Нодь не міг пропустити такого цінного кадра й запросив його працювати офіціантом. «Правду сказати, я й не знав що то за професія, – зізнається Імре-бачі, – в ресторани ж тоді мало хто ходив. Однак, пройшовши курси, склав екзамени, здобув 3-й розряд і почав працювати в «Києві». Пізніше опинився в «Туристі».

Перше, що вимагали від новоспеченого офіціанта, то це доброго знання математики, калькуляторів тоді ж не було, а тому усі арифметичні операції доводилося проводити в голові. «У цій професії, взагалі, треба бути «спеціалістом широкого профілю». Приміром, знати хімію, та найголовніше – дипломатію, бо люди ж, як відомо, всякі трапляються: і підпилі, і, як кажуть, холерики. Однак завжди мусиш виходити з ситуації так, щоб і клієнт був задоволений і ресторан виторг мав.

Як відомо, офіціант мусить бути і непоганим еквілібристом, і неабияку силу мати, адже часто на одній руці доводиться носити тацю немаленької ваги. «Треба мати дуже сильну руку, але головне – досвід. Нині молоді все носять двома руками, ми ж свого часу по вісім кухлів пива на одну руку брали, та ще й зверху кілька ставили!»

Обслуговував Емерік Галас і чимало відомих людей – як у радянський час, так і нині. Пригадав кумедну історію, яка трапилася під час зустрічі на Закарпатті словацького прем’єра Меч’яра з українським колегою – сумнозвісним Павлом Лазаренком. «Приймали гостей у «Дубках». Мене ж призначили готувати шашлик із м’яса і риби. Вже сутеніло, аж бачу: мій шашлик пригорає, а поряд – ні краплі води. Ось і крикнув на весь ліс: «Хлопці, воду несіть!!!». Враз із-за дерев повискакували люди в чорному і до мене: «Що таке, що трапилося!?». Я ж не знав, що вся територія ресторану оточена охоронцями».
Звичайно ж, часто доводиться мати діло з далеко не тверезими особами, однак якихось скандалів, за словами Імре-бачі, не виникало. «Як я вже казав, у нашій справі треба бути дипломатом і розмовляти з п’яними їхньою ж мовою, повторювати все за ними: тоді ще й сам запитає, скільки винен, а доти лиш: «Не буду платити, не буду платити».

Нині ця професія не така престижна, а головне, що зарплати в офіціантів досить скромні. Раніше ж у ресторанах, де працював Імре-бачі, офіціант мав 5 рублів із кожних 100 вторгованих. Пристойна сума, як урахувати, що тоді на 10 рублів можна було добре посидіти в тому ж ресторані.
Ще один – неофіційний, проте традиційний – шлях заробітку для офіціантів – чайові. Їх, за словами Імре-бачі, треба ще заслужити. Його, приміром, учили, що кожного клієнта слід обходити за повною програмою. Не те що нинішнє покоління (не все, звісно), котре спершу нахамить, обрахує, та й ще чогось очікує. Найбільші чайові Імре-бачі заробив ще в радянськй час. Наприкінці 80-х один ужгородець виїжджав жити до Австрії, а наш герой тоді працював в «угорському» залі Закарпаття» адміністратором. «Гуляло чоловік зо 20, грала циганська музика, напої лилися рікою. Ресторан же працював до 11-ї вечора, а тоді не можна було, як інколи нині, на бажання клієнта продовжити банкет. От і підходить до мене цей майбутній австріяка, кладе якийсь папірчик у кишеню, і просить ще півгодинки не зачиняти ресторан. Я погодився, хоч гулянка й затяглася ще не на одну годину. Потім глип у кишеню, а там 1000 австрійських шилінгів – близько 100 доларів».

Ніколи не забуде наш герой і часи «сухого закону». Не одне «безалкогольне» весілля доводилося обслуговувати. «На столі все чесно, люди п’ють газовану водичку. Лишень потім у вбиральні накопичувалося кілька ящиків із порожніми пляшками з-під горілки», – сміється Імре-бачі.
На роботу пан Емерик завжди приходить у строгій формі: біла сорочка, жилетка, «метелик», чорні штани. За радянських часів узагалі перед зміною часто проводили «п’ятихвилинки», де, окрім іншого, перевіряли наявність хустинки, гребеня та іншого причандаллля. Тоді ж і форму видавали раз на два роки, нині ж доводиться купувати все за власний кошт.

До пенсії Емерику Галасу залишилося 3 місяці. Каже, що коли здоров’я та керівництво дозволять, працюватиме й далі. Тим більше, що наближається сезон весіль та випускних балів. А тому поки що Імре-бачі залишається найстаршим офіціантом Ужгорода. Я ж порадив би нинішнім – повчитися у ветерана.
Андрій ГАНУСИЧ, "Старий Замок "Паланок"
22 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

16:25
/ 7
Ужгородські депутати не підтримали мораторій на затвердження нових детальних планів міста
14:27
Ужгородська міськрада виділила 1,6 млн грн на поштові марки для податкової Закарпаття
12:06
/ 2
Через суспільний резонанс мер Ужгорода зняв з розгляду частину "інфраструктурних" проєктів рішень по землі Фото новина
11:12
/ 2
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Сергієм Готрою Фото новина
15:07
У ПП "Чоп", "Ужгород" і "Дякове" тиждень перевірятимуться автомобільні ваги, тому можливі затримки
11:15
/ 2
У четвер в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Чобо Даковим Фото новина
03:06
Перші маршрути поїздів євроколією з Ужгорода будуть до Будапешта, Відня та Кошиць Відео новина
00:03
/ 3
На Сумщині поліг Іван Скоблей з Греблі на Хустщині Фото новина
15:38
/ 2
В Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Віктором Чинадієм Фото новина
11:07
/ 1
На Харківщині поліг Михайло Попович з Текова Королівської громади Фото новина
15:26
/ 1
На Сумщині поліг Михайло Іваньо з Виноградова Фото новина
12:35
Поки 73-річна власниця пішла за покупками, в Ужгороді горів її будинок Фото новина
04:11
14 квітня на Закарпатті оголошене Днем жалоби за жертвами російських ракетних ударів по Сумах
02:58
На війні з росією поліг Василь Богаш з Черни Королівської громади Фото новина
03:03
Попри будівництво євроколії на дільниці Чоп – Ужгород, пасажири з Одеси, Полтави та Кременчука зможуть дістатися Ужгорода
16:12
/ 16
В Ужгороді відкрили 23-й в Україні з початку повномасштабного вторгнення McDonald's Фото новина
05:33
/ 7
Селищний голова Дубівської ОТГ Каганець втік від громади, яка вимагала зупинити незаконне будівництво ГЕС Фото новинаВідео новина
04:57
/ 1
На Донеччині поліг Петро Бойко з Білок Хустського району Фото новина
02:01
/ 2
У Вільшинках на Ужгородщині попрощаються з Іваном Ганичем, який 3 роки захищав Україну Фото новина
17:20
Петиція про створення парку "Чорні озера" в Ужгороді достроково назбирала необхідну кількість за 5 днів
03:05
З початку року мукачівський замок "Паланок" відвідали майже 22 тисячі туристів
19:51
/ 3
Львівський експрокурор Ільницький, що влаштував гучне весілля і переховувався у тещі на горищі, прилаштувався у ТЦК на Закарпатті
18:18
/ 1
На війні з росією поліг Андрій Слищенко з Горбка Мукачівської громади Фото новина
11:37
/ 2
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Мирославом Лукачем Фото новина
03:31
/ 11
Автодорогу для "Вітропарків" у пралісах "Ужлісу" будуватиме компанія, пов’язана із родиною мера Ужгорода Андріїва Фото новина
» Всі новини