Як повідомив гендиректор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, до класичного борщу ввійшли наступні інгредієнти: свинина – 600г, картопля та буряк – по 500г, капуста – 300г, морква та цибуля – по 200г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 - 4л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 200г.
Як виявилось, на початок березня 2019 року найдорожче зварити борщ у Закарпатській області. Там він обходиться в 109,1грн. А найдешевший буде в Тернопільській області – 91,8грн. Різниця у вартості складає 17грн, або 19%.
ТОП – 3 найдорожчих регіонів виглядає так: Закарпатська область – 109,1грн, Київ – 105,7грн і Харківська область – 105,1грн. А перша трійка найдешевших регіонів наступна: Тернопільщина – 91,8грн, Львівщина – 95,8грн, Волинь – 96,7грн. Вартість м’яса – це ключовий показник вартості борщу по різних регіонах країни. Але не дарма люди говорять: Дешеве м'ясо – поганий борщ.
А між лідерами та аутсайдерами розташувались: Чернігівська область – 97,4грн, Рівненська – 97,9грн, Житомирська – 98грн, Дніпропетровська – 98,4грн, Вінницька – 99,3грн, Хмельницька – 99,5грн, Полтавська – 99,6грн, Івано-Франківська – 100грн, Запорізька – 100,2грн, Миколаївська – 100,3грн, Черкаська – 100,7грн, Херсонська – 101,4грн, Кіровоградська – 101,9грн, Сумська – 102,0грн, Луганська – 102,5грн, Донецька – 102,7грн, Чернівецька – 102,8грн, Київська – 103грн, Одеська – 103,2грн.
Щодо складових борщу:
1. Свинина.
Найбільша вартість на Закарпатті – майже 74,3грн за 600г. Найменша на Тернопільщині – 59,7грн. Різниця в ціні між регіонами становить 14,6грн.
2. Буряк.
Найдорожчий знаходимо на Волині й місті Києві – по 7,1грн за півкіло. А от найдешевший на Запоріжжі та Полтавщині – по 5,8грн. Різниця в ціні 1,3грн за 500г.
3. Картопля.
Найдорожча картопля на Донеччині – 6,1грн за 500г. Найдешевша на Волині й Рівненщині – по 4,1грн. Різниця в ціні складає 2грн на половині кілограму.
4. Капуста.
Найвища ціна на Волині та Закарпатті – по 4,7грн. Найнижча - у Запорізькій – 3,4грн за 300г. Різниця в ціні складає 1,3грн на 300г.
5. Морква.
Найбільша ціна на Донеччині, Закарпатті та Буковині – по 2,8грн за 200г. Найменша в Дніпропетровській і Полтавській областях – по 2грн. Різниця в ціні 80коп.
6. Цибуля.
Найдорожча цибуля в Донецькій, Кіровоградській, Луганській, Рівненській, Тернопільській, Херсонській і Чернівецькій областях – по 4,2грн за 200г. Найдешевша на Львівщині та Хмельниччині – по 3,8грн. Різниця в ціні – 40коп за 200г.
7. Сметана.
Найдорожча в Херсонській області – 12,8грн за 200г. Найдешевша на Рівненщині та Тернопільщині – 10,4грн. Різниця в ціні становить 2,4грн на 200г.
Нагадаємо, що рік тому, на початок березня 2018 року, найдорожчий борщ можна було приготувати на Закарпатті – 99грн, у Києві – 95грн і на Одещині – 94грн. Тобто трійка “лідерів” за рік практично не змінилась, тільки замість Одеської області в трійку ввійшла Харківщина.
А ось трійка регіонів, де можна приготувати найдешевший борщ, рік тому виглядала так: Волинська область – 82грн, Донецька – 84грн і Львівська – 85грн. Тобто в трійці залишилась тільки Львівщина.