Ужгородський журналіст Осип Лобода знає 30 рецептів кропив’яних страв

Ужгородець Осип Лобода готує доволі унікальні страви — з кропиви. Хоча кропив'яні борщі вміли варити ще наші предки, з часом ця рослина як продукт харчування забулася. А от Осип Степанович готує супи, борщі та салати з цієї жалючої рослини більше 25 років. Крім того, навчив їсти та готувати кропиву дружину і дітей. Скуштувати кропив'яного салату мала змогу і кореспондент «Новин Закарпаття».

Ужгородський журналіст Осип Лобода знає 30 рецептів кропив’яних страв

Найкраще кропива смакує, виявля¬ється, в кінці зими — на початку весни. Саме в цей період нашому організму бракує вітамінів. А жалива - справжнє джерело мінеральних та вітамінних покладів. У ній, зокрема, містяться вітаміни К, який згущує кров, С, В1, В2, провітамін А, мінеральні солі, залізо, кальцій, крохмаль, кислоти, білки, хлорофіл, каротин та низка інших. Вона може звести до норми функцію всіх органів, ослаблених нестачею потрібних речовин упродовж зими.
Готувати з кропиви Осип Лобода почав у ранньому віці, коли вичитав про рослину в радянському журналі «Юний натураліст». Найперша страва із кропиви, яку приготував власноруч, було асорті з кропиви і спаржі. Згодом Осип Степанович почав експериментувати - сам видумував рецепти, поєднував унікальні рослини. Так, наприклад, ужгородець дивується, чому українці, та й закарпатці зокрема, досі не навчилися їсти спаржу, яку ми частіше бачимо у букетах квітів як прикрасу. Хоча у Франції вона вважається делікатесом. Або ж любисток чи пастернак, про який знаємо тільки з дитячого вірша. Нато¬мість віддаємо перевагу традиційним капусті, моркві, петрушці.
Багато рецептів кропив'яних страв Осип Лобода дізнався від знайомих, з радіопередачі «Зелена планета», з численних журналів.
Осип Степанович виймає з пакета жменьку зеленої кропиви, кладе на стіл три стебла спаржі, чотири свіжі цибулини, три гілочки любистку, спеції. Каже, що кропиву добре готувати рано навесні, коли вона ще молода і м'яка. І влітку її можна і навіть треба їсти, тому зрізати потрібно для приготування страв тільки верхні листочки рослини. Щоб зменшити її жалючість - треба ошпарювати кип'ятком.
Осип Степанович нарізає кружальцями спаржу, подрібнює зволожені листочки кропиви. Так само робить й із моло¬дою цибулею та любистком, який ми ще звикли називати вегетою через притаманний йому запах.
Відтак цибулю потрібно посолити та зволожити кількома краплями оцту. Усі інгредієнти Осип Лобода складає в глибоку тарілку і перемішує. Пересипає дрібкою солі, чорного перцю. Зверху кропить оцтом та додає дві столові ложки олії.
Це найпростіший салат з кропиви. Але його можна «ускладнити», наприклад, кількома кружальцями по¬мідора. Дуже смакує салат з кропиви, спаржі, цибулі та огірків. Або те ж саме плюс редиска - і корінь, і листочки обов'язково. Замість оцту салат можна залити майонезом чи сметаною.
Осип Степанович пропонує спробувати приготовану страву. Салат має абсолютно звичайний, приємний смак. Найкраще смакує до страв із м'яса.
Часто готує з кропиви супи та борщі. Якщо в людини підвищена кислотність - це саме те, що потрібно їсти. Можна змішувати кропиву із щавелем.
Нашим читачам Осип Степанович порадив спробувати суп з кропиви та зеленого горошку.
Склад: 4-5 картоплин, 2 моркви, корінь і листя петрушки, баночкка зеленого консервованого горошку (можна замінити свіжим), жменька кропиви, спеції.
Приготування: картоплю і моркву нарізати кубиками і відварити разом з петрушкою. Під кінець приготування висипати горошок, подрібнену кропиву та засмажку з олії і цибулі (за бажанням можна додати муки). Зняти каструлю з вогню і накрити кришкою. Також цей суп можна заправити сметанним соусом.

Сніжана Русин, "НЗ"
03 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

16:14
В Углі на Тячівщині попрощалися з захисником Дмитром Голубкою
13:44
В Ужгороді талановитих школярів відзначили грошовими преміями
11:23
/ 3
На війні з росією поліг кавалер двох орденів "За мужність", 21-річний Роман Гапак з Ужгорода
23:40
Спостерігати вагітність безоплатно можна у 23 медзакладах Закарпаття – НСЗУ
19:44
В парках Ужгорода відновили роботу частини атракціонів, зупинених після НП в мотузковому парку
18:54
/ 1
На війні полягли Олександр Костриця з Ракова і Олексій Тирпак з Тур'я Пасіки Тур'є-Реметівської громади
15:54
У Великому Раківці Білківської громади провели в останню дорогу Володимира Поповича
01:26
/ 2
У Руській Мокрій Усть-Чорнянської громади попрощалися з Генадієм Лісовенком, який вважався зниклим безвісти з вересня 2022 року
00:14
Оприлюднено графік літніх канікул в усіх школах Ужгорода
00:10
"Укрзалізниця" призначила на 1-2 червня "гірський шатл" зі Львова до Рахова
21:54
В Ужгороді проходить Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів
21:22
/ 1
На Запоріжжі поліг Едуард Федор з Перечина
20:40
На румунський берег Тиси навпроти Великого Бичкова винесло 10-го з початку травня потопельника
19:45
/ 2
У п'ятницю на КПП "Ужгород – Вишнє Нємецьке" запрацює модернізований пасажирський напрямок
18:13
/ 5
В Ужгороді повертатимуть громаді стоянку для літаків в аеропорту, передану в приватну власність
14:36
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті влаштувалися на роботу 5 італійців, 5 румунів і 3 британці
11:29
Ляльковий театр та безкоштовна солодка вата: у "Світі Велетнів" відзначать День захисту дітей
10:58
/ 1
У Великому Раковці Білківської громади попрощаються з полеглим на війні з росією Володимиром Поповичем
21:10
/ 4
Закарпатська обласна станція переливання крові повідомила про "велику потребу в крові всіх груп Rh- для ЗСУ"
19:52
/ 1
На Донеччині поліг Юрій Бойчак з Розтоків Богданської громади
17:45
/ 1
На Харківщині поліг Андрій Малицький з Невицького Оноківської громади
16:01
У вівторок у Сасівці Неліпинської громади, що на Мукачівщині, прощатимуться з Віталієм Хомою
15:56
У Мукачеві відновлюють роботу роботу комунальні термальні басейни
20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
/ 2
Брати Рамачі і сербські руснаки
» Всі новини