Понад тисячу овець будуть "героями" фестивалю "Бринза Хустщини"

В Ужгороді відбулася прес-конференція з нагоду проведення 11-12 травня 2019 року у селі Горінчево (Хустський район) фестивалю «Бринза Хустщини».

Понад тисячу овець будуть "героями" фестивалю "Бринза Хустщини"

Мета фестивалю- привернути увагу до традицій вівчарства у Карпатах та проблем, з якими зіштовхуються вівчарі у своїй нелегкій праці. Про це детальніше розказали організатори свята.

Федір Шандор, професор, УжНУ,  розповів, що головні учасники фестивалю—вівчарі, які створили Асоціацію вівчарів Хустщини. «Найбільше поголів’я овець на території Закарпаття є саме на території Хустщини. Там є живі вівчарі, які дійсно працюють, - каже Федір Шандор. – Тому їхню продукцію та працю треба прославляти. Ми вирішили після тривалих переговорів і дискусій зробити фестиваль «Бринза Хустщини». Бринза робиться тільки з овечого чи козячого молока, не всі це знають і під виглядом бринзи купують зовсім не бринзу. Тому Фестиваль також буде спрямований на ліквідацію безграмотності».

У програмі фестивалю—перші овечі перегони, конкурс краси «Міс овечка 2019», кулінарний майстер-клас «Бринзова кухня». Відбудеться також 2-ий з’їзд «Асоціації сироварів Закарпаття та багато інших заходів. Зокрема, акустичний виступ гурту «Чаламада».  

«Ця ініціатива виходить від вівчарів, люди об’єдналися навколо ідеї зберегти власну ідентичність, - каже Олександр Коваль, засновник порталу «Турінформ Закарпаття». – Мета- показати хустський продукт, який створюється людьми. Це також зустрічі з потенційними покупцями та демонстрація виготовлення бринзи. Це природа, відкритий простір і можливість вільного доступу до процесу роботи вівчарів. Фестиваль -- цікава подія, направлена на підтримку вівчарів, поширення їхнього досвіду та утримання їх від виїзду з України».  

Ярослав Дуля, вівчар, голова Асоціація вівчарів Хустщини розказав про роботу Асоціації вівчарів Хустщини, яка об’єднує 10 хустських вівчарів. Асоціація працює вже третій рік.

Юрій Дувалка, вівчар, член асоціації займається вівчарством 15 років, батько і дідо теж були вівчарями. Має 200 овець та 100 кіз. Каже, що чимало вівчарів міняють місце роботи і їдуть на заробітки. «Встаємо щодня о 5 ранку, три рази на день доїмо кіз та овець, збираємо сир, працюємо до 22.00. Син допомагає, працюють також два найманих працівники, - пояснює Юрій Дувалка. -- Основна продукція- сир і ягнята. Цього року сніг тримався довго, тварини погано перезимували, будемо продавати ягнят». Олександр Коваль також додав, що один із завдань Асоціації є спільна домовленість про ціну бринзи. Вона на сьогодні не може коштувати менше 150 грн/кг. «Ми хочемо, щоб туристи їхали до вівчарів додому і бачили, як відбувається весь процес, купували і них натуральний продукт. Ведеться також робота з туроператорами, екскурсоводами. Розроблено сирний туристичний маршрут», - каже Олександр Коваль. 

Такий фестиваль проходитиме вперше, кажуть організатори, бо:

- заснований виробниками без грандів, влади і тд. усе тільки власними силами 

- понад 1000 овець будуть головними героями фестивалю

- тут можна побачити як живуть вівчарі від світанку до світанку і поспілкуватись про романтику їхнього життя, і про проблеми теж 

- тут можна скуштувати найсвіжішого овечого будзу та вурди і, звісно ж, побачити як їх виготовляють 

- тут можна почути цікаві лекції про вівчарство, сільське господарство і туризм 

- відвідати перші овечі перегони

- навчитись готувати найсмачніші страви із бринзою 

- біля фестивалю буде мінімалістичне наметове містечко для тих, хто хоче бути ближче до природи

 
03 травня 2019р.

Теги: бринза, вівці, герої

НОВИНИ: Соціо

13:44
В Ужгороді талановитих школярів відзначили грошовими преміями
11:23
/ 3
На війні з росією поліг кавалер двох орденів "За мужність", 21-річний Роман Гапак з Ужгорода
23:40
Спостерігати вагітність безоплатно можна у 23 медзакладах Закарпаття – НСЗУ
19:44
В парках Ужгорода відновили роботу частини атракціонів, зупинених після НП в мотузковому парку
18:54
/ 1
На війні полягли Олександр Костриця з Ракова і Олексій Тирпак з Тур'я Пасіки Тур'є-Реметівської громади
15:54
У Великому Раківці Білківської громади провели в останню дорогу Володимира Поповича
01:26
/ 2
У Руській Мокрій Усть-Чорнянської громади попрощалися з Генадієм Лісовенком, який вважався зниклим безвісти з вересня 2022 року
00:14
Оприлюднено графік літніх канікул в усіх школах Ужгорода
00:10
"Укрзалізниця" призначила на 1-2 червня "гірський шатл" зі Львова до Рахова
21:54
В Ужгороді проходить Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів
21:22
/ 1
На Запоріжжі поліг Едуард Федор з Перечина
20:40
На румунський берег Тиси навпроти Великого Бичкова винесло 10-го з початку травня потопельника
19:45
/ 2
У п'ятницю на КПП "Ужгород – Вишнє Нємецьке" запрацює модернізований пасажирський напрямок
18:13
/ 5
В Ужгороді повертатимуть громаді стоянку для літаків в аеропорту, передану в приватну власність
14:36
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті влаштувалися на роботу 5 італійців, 5 румунів і 3 британці
11:29
Ляльковий театр та безкоштовна солодка вата: у "Світі Велетнів" відзначать День захисту дітей
10:58
/ 1
У Великому Раковці Білківської громади попрощаються з полеглим на війні з росією Володимиром Поповичем
21:10
/ 4
Закарпатська обласна станція переливання крові повідомила про "велику потребу в крові всіх груп Rh- для ЗСУ"
19:52
/ 1
На Донеччині поліг Юрій Бойчак з Розтоків Богданської громади
17:45
/ 1
На Харківщині поліг Андрій Малицький з Невицького Оноківської громади
16:01
У вівторок у Сасівці Неліпинської громади, що на Мукачівщині, прощатимуться з Віталієм Хомою
15:56
У Мукачеві відновлюють роботу роботу комунальні термальні басейни
20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
/ 2
Брати Рамачі і сербські руснаки
11:12
/ 1
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
» Всі новини